Спиди придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

2014-03-20

Плановете на куриерска компания "Спиди" АД за регионално развитие са на път да се реализират след подписване на предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на "Дайнамик Парсъл Дистрибюшън" СА (Румъния) и 100% от капитала на "Геопост България" ООД. Двете дружества са дъщерни на френската компания ГеоПост СА* и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги.

С придобиването на двете дружества "Спиди" ще има възможност да се фокусира върху консолидирането на двата пазара, като предоставя интегрирани логистични услуги на българските и румънските си клиенти. Допълнително Спиди ще има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа, като пълноправен член. Същевременно сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на "Спиди", като стратегически инвеститор, който през 2020г. ще има опция да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в дружеството.

Транзакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти. Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 милиона лева. Пълното финансирането ще бъде осигурено с увеличение на капитала на "Спиди" АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем.

*ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4.39 милиарда евро през 2013г.