Опаковане на международни пратки


Уверете се, че пратката Ви ще пристигне благополучно.
Спазването на тези съвети за опаковане ще осигури възможно най-добрата подготовка за Вашите пратки: 

  •   Всяка международна пратка задължително трябва да бъде поставена в здрава картонена опаковка /кутия или кашон/ от подателя.
  •   Можете да използвате оригиналната транспортна опаковка на стоката, ако я пазите. Тя би трябвало да е подходяща за превоз и да осигурява защита - за разлика от търговската опаковка.
  •   Преди да ги използвате, се уверете в сигурността на външната опаковка, опаковъчните ленти и уплътненията (вътрешната опаковка). Ако са повредени или неподходящи, преди предаването на пратките за транспорт, всяка неизправност трябва да бъде поправена или да бъдат ползвани други материали.
  •   Трябва да използвате меко уплътнение за леките стоки и по-твърдо за тежките, за да могат да поемат нежелани удари и за да предотвратите евентуален пробив.
  •   Всички страни на пакета трябва да са защитени и подсилени. Максимално възможното натоварване по време на транспорт (машинно сортиране, претоварване, при движение през неравности на пътя и спиране, излитане и кацане) е приблизително равно на свободно падане от височина 80 см. върху твърда повърхност. Външната и вътрешната опаковки трябва да издържат 4-5 пъти собственото тегло на пратката Ви и да предпазват стоките Ви.
  •   Стоките не трябва да се движат свободно във външната опаковка на пакета. Винаги използвайте и подходяща вътрешна опаковка за опаковане и уплътняване на всяка стока във Вашия пакет.
  •   Ако опаковате едновременно различни продукти, уплътняването трябва да бъде съобразено и подходящо за най-чупливия от тях.
  •   Ако в съдържанието има стъклени буркани, то те задължително трябва да бъдат опаковани в нова, не амортизирана кутия за буркан, изработена от 5 слоя велпапе, предлагана от Спиди, като максималното количество е 1 бр. буркан в 1 пратка.
  •   В случай, че в пратката има бутилки с вино, те задължително трябва да бъдат опаковани в нова, не амортизирана кутия за вино, изработена 3 слоя велпапе и стиропор, предлагана от Спиди, като максималното количество е 3 бр. бутилки в 1 пратка.
  •   Чупливите продукти не трябва да влизат в контакт с външната опаковка.
  •   Не уплътнявайте прекомерно празнините в пакета. При фабричните транспортни опаковки нарочно са оставени празнини, които поемат въздействието на силите по време на транспорт и те не се предават върху Вашата стока.
  •   Никоя част от съдържанието на пратката не трябва да се подава от кутията. В такива случаи използвайте по-голяма кутия и допълнително уплътнение.
  •   Външната опаковка трябва да бъде сигурно запечатана и всичките ръбове да са подсилени със опаковъчна лента. Препоръчваме Ви да използвате и транспортно фолио.

Изключително важно е опаковката да е съобразена с теглото на съдържанието по такъв начин, че да предпази Вашите стоки по време на целия транспорт.

  •   Опаковката трябва да е подходяща за обработка с товарещи и сортиращи машини. По време на транспортирането до Вашия получател пратките Ви ще се претоварват няколко пъти и ще изминат няколко стотици, а в някои случаи и хиляди километри със сухопътен или с въздушен транспорт.
  •   Отделни пакети присъединени един към друг с опаковъчна лента като един пакет не се приемат за транспорт. Такива пакети трябва да се поставят в една по-голяма и достатъчно здрава картонена кутия.
  •   Денкове, торби, чували, сакове, пътни чанти, куфари и тубуси не се приемат за транспорт. Такива пратки трябва да се поставят допълнително в здрава картонена или друга кутия с форма на паралелепипед.
  •   Пакетите съдържащи документи за услугите DPD ECONOMY и Air Express трябва да са опаковани в твърд картонен плик или в малка кутия.
  •   Течности могат да се превозват само в специални транспортни контейнери, които са подсигурени срещу изтичане. Тези контейнери трябва да са поставени в защитно фолио или плик, но не и в картонена кутия. Изтичането на течности от неадекватно опаковани пратки може да предизвика щети на Вашите стоки и на стоките на други клиенти.

Опаковане на международни праткиНеспазването на указанията за подходяща и надеждна опаковка на пратките може да доведе до нежелани увреждания като тези, показани по-долу.
Не игнорирайте указанията за опаковане на пратките и не допускайте това да се случи с вашата пратка.

Опаковане на международни пратки18 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ОПАКОВАНЕ

- Стикерите "Чупливо" и "Внимание" не заместват надеждната вътрешна и външна опаковка. Те имат само информативна функция.
- Изберете подходяща по размер външна опаковка за предметите, които ще изпратите. По-празните опаковки могат да причинят разместване и увреждане, а прекалено пълните крият риск да се пръсне пакета или да се увреди съдържанието от натиска.
- Винаги използвайте висококачествени материали за опаковане на  вашите пратки. Съобразете сила, омекотяване и издръжливост при избор на опаковъчни материали. Използвайте опаковащ чипс, полиетиленова пяна, бъбъл фолио, надути торбички с въздух или шредавана хартия, която да уплътни отделните предмети вътре в пратката. 
- Изберете здрави кутии от петслойно велпапе с добро качество и външна облицовка.
- Използвайте материали за уплътнение (опаковащ чипс, шредвана хартия, полиетиленова пяна, надути торбички с въздух, бабъл фолио и др.) за да предпазите отделните предмети в опаковката от излишно движение.
- Не позволявайте на съдържанието да се движи вътре в опаковката. Чупливите предмети задължително трябва да бъдат индивидуално опаковани с няколко слоя мека вътрешна опаковка, да не се докосват, а между тях осигурете достатъчно количество материали за уплътнение на свободното пространство.
- Използвайте широко и здраво опаковъчно тиксо, за да запечатате кашона.
- Ако разполагате с машина за стречоване, използвайте я, за да обвиете кашона (външната опаковка).
- Поставете отделните предмети в центъра на пакета, така че да не докосват външните стени. След това уплътнете предмета от всички страни. Не оставяйте празни пространства.
- Поставете прахове, насипно съдържание или такова с течна консистенция в отделни здрави найлонови торбички. след това ги запечатайте здраво и поставете в индивидуални, точни по размер картонени кутии.
- Ако изпращате подаръци, не разчитайте на опаковката, в която сте ги купили от търговеца. Преопаковайте ги правилно. Много стоки се продават в атрактивни опаковки, неподходящи за транспортиране.
- Използвайте триъгълни кутии, като за бутилка, за да опаковате карти, чертежи и картини.
- Защитете вашите дискове, аудио и видео носители с мека материя за уплътнение, около всеки отделен елемент.
- Винаги използвайте картонени разделители във вътрешността на пратката при изпращане на плоски, чупливи материали. Те ще отделят предметите един от друг, ще ги предпазят от досег помежду им, както и със стените на външната опаковка и ще ги защитят.
- Възможно е да използвате и вече употребяван кашон. Но задължително се уверете, че той е напълно здрав, в добро състояние, не е деформиран и няма да поддаде. Премахнете от него всички етикети и стикери.
- Не използвайте нестандартни или повредени картонени опаковки.
- Не използвайте торбички от плат или тъкан.
- Не изпращайте опасни или забранени стоки, тъй като носите наказателна отговорност за тях.