ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: 14.06.2024 – Геопост съобщава за инцидент, свързан с киберсигурността

2024-06-14

Геопост съобщава, че е идентифицирала инцидент с киберсигурността, състоящ се от скорошен неоторизиран достъп до база данни, с която оперира дъщерното ѝ дружество в Испания.  

След установяването на инцидента, компанията проактивно информира Националния институт по киберсигурност (INCIBE) и Испанската агенция за защита на данните (AEPD) за съответните цели и незабавно започна разследване с помощта на експерти по киберсигурност.

Разследването позволява да бъде потвърдено, че компрометираните данни са ограничени до тези, необходими за изпълняването на транспортни услуги, т.е. име, фамилия, пощенски адрес, имейл адрес и в определени случаи – телефонен номер.

Геопост потвърждава също, че заедно с дъщерното ни дружество в Испания сме предприели мерки за справяне с инцидента и смекчаване на въздействието му, гарантирайки че нашият отговор е бил незабавен и нашата система за сигурност – подсилена. По-конкретно, оздравителните мерки включват набор от действия, свързани със сигурността като подновяване на пароли, форматиране на засегнати устройства, подобрения на мрежовата сигурност, мониторинг в реално време и подобрения в автоматизиране отговора при подозрителни събития, за да защитим нашите системи и информация.

Този случай, който не е свързан със зловреден софтуер изискващ откуп, може да доведе до използване на открадната информация за опити за спам или фишинг. Ето защо приканваме нашите изпращачи или получатели на пратки да увеличат нивото на предпазливост по отношение на подозрителни имейл съобщения или телефонни обаждания от непознати контакти.

Заинтересованите лица са поканени да се свържат с Длъжностното лице за защита на данните в Геопост СА (Data Protection Officer of Geopost SA) чрез имейл адрес: [email protected], за да отговори на въпросите Ви, да предостави допълнителна информация или да получи полезни съвети.