Спиди използва бисквитки

Прочетете повече тук Ясно, затвори

Премини към главното съдържание

Пратки Износ от България до Великобритания

Всяка една пратка от България до Великобритания след Брекзит задължително трябва да бъде придружена от търговска фактура или про-форма фактура в 3 екземпляра, издадена от подателя към получателя на пратката, със следните задължителни данни:

 - Номер на фактурата

- Дата на фактурата

- Данни на получателя - име на фирма, адрес (включително пощенски код на населеното място и държава), лице за контакти, телефон за връзка и имейл адрес (за физически лица само името на получателя)

- Данни на подателя – име на фирма, адрес (включително пощенски код на населеното място и държава), лице за контакти, телефон за връзка и имейл адрес (за физически лица само името на подателя)

- Пълно описание на съдържанието на пратката по елементи, количество и тяхната стойност, като задължително се посочва и валутата (EUR, USD и др.)

- EORI номера:

  • B2B пратки – задължително на подателя в България и на получателя във Великобритания
  • B2C пратки – задължително на подателя в България
  • C2C пратки – не е необходим EORI номер нито на подателя, нито на получателя

Фактурата трябва да бъде в 3 екземпляра и същите задължително се поставят в отделен джоб отвън върху опаковката на пратката до товарителницата.

Пратките със съдържание „документи“ не се придружават от фактура и за тях не се дължат данъци и такси при митническата им обработка във Великобритания. За всички останали случаи се дължат съответните данъци и такси съгласно Митническото Законодателство на Великобритания. Те се заплащат от страна на получателя в срок от 10 дни от датата на изпращане на пратката, за което се изпраща имейл към клиента получател. В тази връзка от изключителна важност и задължително е изписване и въвеждане на коректен имейл за връзка с получателя за всяка пратка до Великобритания в системата на Спиди. След като дължимите данъци и такси за заплатени от страна на получателя, то пратката се предава за доставка от доставящото депо във Великобритания. В случай, че дължимите данъци и такси не са заплатени в указания срок, то пратката се връща на подателя под същия ДПД етикет, който е необходимо да заплати куриерска услуга за връщане на пратката.

Вид Incoterm за митническа обработка на пратките – DAP (Delivery At Place).

Не се приемат пратки със съдържание подарък, всякакъв вид пакетирана и непакетирана храна, алкохол, цигари, други течности, както и всички забранени за превоз вещества и продукти.

Онлайн заявка за куриер

MySpeedy
Намерете офис на Speedy

Намери офис